Руските сили са започнали да използват безпилотни самолети, оборудвани със система за хвърляне на противопехотни мини, пише Defense Express, като се позовават на украинския специалист и консултант в областта на военните радиотехнологии Сергей Бескрестнов, с повиквателна Serhiy Flesh, който е публикувал снимка на такъв руски дрон.

Руснаците са инсталирали система за хвърляне на противопехотни мини от дрона DJI Mavic 3, която им позволява да хвърлят поне четири мини PFM-1. Мините се поставят по двойки. Те не се взривяват веднага след пускането им. Благодарение на забавителя мините не могат да се взривят в продължение на още 5 минути. След изтичането на това време мините са готови за детонация, която се извършва при прилагане на тежест над 5 кг.

Мините могат да бъдат поставени по трасетата на леки автомобили и могат да повредят колелата им. Тези мини се предлагат в два варианта: PFM-1 и PFM-1S. Първият не е оборудван с механизъм за саморазрушаване, докато вторият има вградено устройство, което инициира експлозията 1-40 часа след разполагането.

Тялото на мината е изработено предимно от пластмаса, а единственият метален елемент, който включва течен експлозив, се намира между двете крила. Мината е проектирана да бъде поставяна изключително с помощта на дистанционни минни системи.

Когато мината се взриви, човекът бива ранен, най-вече в долната част на крака. Експлозията се активира, когато човек стъпи върху мината. Общото тегло на мината е 75 г, включително 37 г взривен заряд.