Военнослужещи от руската група войски "Център“ са унищожили американски танк Abrans и друга западна техника на украинските въоръжени сили при превземането на село Мемрик в Донецка област, съобщиха пред репортери от руското министерство на отбраната, предава РИА Новости.

Агенцията публикува кадри на повреден американски танк M1 Abrams и изгоряла техника на украинските въоръжени сили в покрайнините на селото.

"На 9 септември 2024 г. частите на групата войски "Център“ освободиха селището Мемрик на Авдеевското направление на зоната на СВО... По време на боевете частите на групата войски "Център“ унищожиха десетки единици военна техника на украинските въоръжени сили, включително чуждестранен танк Abrams и различни бойни бронирани машини“, посочват от ведомството.

Руските части са влезли в селото на малки групи, държейки се близо до всякакви укрития, преминавайки покрай землянки, замаскирани в горски пояси, се отбелязва в съобщението. Всички действия са проведени под контрола на екипажи на БПЛА при постоянно взаимодействие с артилерийските, авиационните и други части на групата. На щурмовите групи е била осигурена мощна огнева подкрепа от екипажи на ударни FPV дронове, които са изтласкали украинците от горските насаждения.

Министерството на отбраната на Русия добавя, че по време на настъплението са били унищожени много безпилотни самолети на украинските въоръжени сили от различни видове, включително големи промишлени хексакоптери, превърнати в бойни.

"Влязохме от ход, разбира се, имаше съпротива, но тя беше незначителна и всъщност те освободиха, напреднаха и прогониха врага от селището. В Мемрик нямаше вражеска съпротива като такава, защото военнопленниците, които бяха там, казаха, че дори не са очаквали, че сме там“, заяви командирът на медицинското отделение на щурмовия отряд с позивна "Медуза“.

Мемрик е село в градската община Новогродовск, разположено на осем километра източно от Селидово. От тук можете да бъде атакувано както Селидово от изток, така и Горняк и Украинск от север.