Руските власти са продали на търг за повече от 17 милиона гривни (около 870 хиляди лева) апартамент в Ялта (Крим), собственост на съпругата на президента на Украйна Елена Зеленска, пише "Украинская правда“.

"Имотът е обявен на търг на адрес в град Ливадия (Ялта) на улица Батурина, 44 А, апартамент 501, с площ от 119,5 кв.м.

Първоначалната цена на лота беше 24 милиона 642 хиляди рубли, стъпката на търга беше 1 милион 232 хиляди рубли. Две физически лица, живеещи в Москва, се явиха на търга. В резултат на това Юлия Калницкая предложи 43,124 милиона рубли, а победителката Олга Липовецкая - 44,356 милиона рубли.

След пълномащабна инвазия през 2022 г. Комунистическата партия на Руската федерация предложи "да се компенсират загубите на Донбас за сметка на активите на украински служители в Русия“.

Елена Зеленска купува апартамент с площ от 129,8 квадратни метра в елитен жилищен комплекс на същия адрес като Livadia Palace през април 2013 г., заедно с паркомясто от 16,1 кв.м. метра.

Според декларацията на Зеленски стойността на този имот е 1,3 милиона гривни (повече от 160 хиляди долара по обменния курс от този период).

През 2019 г. Reuters съобщи, че Елена Зеленска е купила елитен апартамент в Ливадия за по-малко от половината от пазарната стойност от бившия народен депутат, олигарх Александър Буряк. Изданието отбеляза, че двойката продава този апартамент.

Тогава щабът на Зеленски увери, че апартаментът е закупен на пазарна цена и отбеляза, че Зеленски ще използва апартамента "само след задължителното връщане на Крим на Украйна“. В изявлението не се споменават планове за продажба на апартамента.

По-късно Crimea.Realities съобщи, че кримският апартамент на съпругата на президента Зеленски се намира в елитния жилищен комплекс "Император“ в Ливадия, до политици, успешни предприемачи и поп звезди.