Руските войски са пробили отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на две направления на фронта и ситуацията е изключително трудна. Това подчерта военният експерт Михайло Жирохов в ефира на Radio NV.

Руснаците напредват в района на град Селидово, Донецка област. Там "не всичко е толкова хубаво, колкото ни казват. Ситуацията там е много тежка. Не бих казал, че градът е загубен. Но руснаците се бият в жилищни квартали. Там е много, много трудно. Бригадата "Кара-Даг“ от Националната гвардия все още е там, но само за да се оттегли на други позиции“, обясни Жирохов.

Той добави, че остава тежка и ситуацията в района на Курахово, където силите на Москва притискат украинските защитници към естествени водни прегради.

"Там все още има два моста, но логистиката е много зле... Вече имат достатъчно сили да се концентрират поне в две посоки. И в определени направления, като при Цукурене, при Курахово, те успяха да пробият отбранителната линия. Всички наши отбранителни линии бяха от изток на запад. И когато руснаците настъпват от изток, те се вклиняват в тези фортификационни съоръжения. И запазването им е много трудно, ако не и невъзможно“, предупреди експертът.

Според Жирохов не може да се говори за стабилизиране на фронта в района на Торецк. Дори въпреки факта, че Украйна е прехвърлила допълнителни резерви в тази област.

"Те очевидно не са достатъчни, за да достигнат някакво ниво на повече или по-малко постоянна фронтова линия. Линията се движи и не е в наша полза. Руснаците събраха много голям брой войски. И изглежда, че там имат много персонал“, обясни Жирохов.