Руските войски на Харковско направление са съсредоточили силите си за настъпление към Купянск, от своя страна Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изградили отбрана по линията Лиман-Купянск и са заели мощни укрепления. Това заяви ръководителят на пресслужбата на оперативно командване "Хортица" Иля Евлаш, цитиран от Укринформ.

"Ако говорим конкретно за Харковското направление, тогава да, наистина, за врага основното селище там остава Купянск, където той продължава да изтегля всичките си сили и резерви. И в това направление той има доста много различно оборудване и персонал.

Освен това от руска страна сега укрепват отбранителната линия, граничната линия и са разположили там части от руската гвардия. Но разбира се, не за нападателни действия, а по-скоро за предотвратяване на пробив. Както си спомняме, миналата година имаше РДК (Руски доброволчески корпус) и други, така че те играят на сигурно и сега значително се опитват да укрепят тази граница. Освен това КАБ и техните Су-34 и Су-35 сега се използват много интензивно“, заяви Евлаш.

По думите му, ситуацията е много трудна: руснаците, без да щадят силите си, използва своята техника, пехота "Буря Z“, "Буря V“, мотострелкови части, въздушнодесантни полкове, танкове.

Също така говорителят отбеляза, че ако няма военни сблъсъци в определено направление, това не означава, че там няма военни действия. По думите му, руснаците използват това време, за да прегрупира войските си.

"Ние заехме доста мощни укрепления, изградихме отбранителна линия на Лиманско-Купянско направление близо до Купянск, има и бетонни бункери, оборудвани са много инженерни съоръжения. Освен това умело се използват характеристиките на терена", посочи говорителят, като добави, че руската армия нарушава международните конвенции, облича се в униформа на украинските въоръжени сили, а също така използва бъгита, за да се придвижи до позициите си.

"Сега имат тактиката на мобилните групи, с които се доставят на фронта. Тъй като сега времето е много лошо и е трудно да се движите през полето, те използват такива превозни средства (бъгита) за доставка. Те вече са последвани от групи за подсилване. Но, разбира се, нашите артилеристи, дори и с недостиг на боеприпаси, показват своите умения и унищожават нашествениците както в Бахмут, така и на Купянско направление“, обясни Евлаш.