Украинските власти в понеделник наредиха на семейства с деца спешно да евакуират град Покровск, където руската армия напредва бързо независимо от Курската настъпателна операция на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), пише Associated Press.

Местните власти обявиха, че руските сили напредват толкова бързо, че семействата трябва да напуснат града и други близки градове и села от вторник. Около 53 000 души все още живеят в Покровск, според украинските власти, докато някои вече са напуснали домовете си.

Покровск е една от основните отбранителни крепости на Украйна и ключов логистичен център в района на Донецк. Превземането му би компрометирало отбранителните способности на Украйна и маршрутите за доставки и би доближило Русия до заявената от нея цел да превземе цялата Донецка област, отбелязва AP.

Жителите на Покровск имат само две седмици, за да напуснат безопасно града, разкриха служители в интервю за финансираното от САЩ Радио "Свобода“. Официални лица предупредиха миналата седмица, че руските сили бързо напредват и са само на 10 километра от покрайнините на града.

Александър Сирски, главнокомандващ ВСУ, заяви в понеделник, че в района на Покровск се водят "тежки битки“.

Близкият град Торецк, чието превземане би отворило вратата за руско настъпление към ключовата крепост Часов Яр от юг, също е под силен натиск, казва той.

Институтът за изследване на войната пише, че руските сили са напредвали с приблизително два квадратни километра на ден в района на Покровск през последните шест месеца.

Представители на Покровск се срещнаха с жителите, за да им предоставят логистични подробности за евакуацията. На хората беше предложен подслон в Западна Украйна, където ще бъдат настанени в общежития и отделни къщи, подготвени за тях.