Руснаците обстреляха със стрелково оръжие лекомоторен самолет край Мурманск, вземайки го за дрон, съобщава Telegram каналът Baza.

Според информацията два леки спортни самолета ATEC 321 Faeta NG и BRM Aero Bristell NG5 са излетели от писта в общинския район Апатитски към Архангелск следобед на 11 септември, половин час след премахването на ограниченията за използване на въздушно пространство, които бяха въведени поради атака с дрон. След излитането обаче пилотът на един от самолетите видял, че вторият самолет се държи странно и изпратил сигнал за помощ. По-късно се оказа, че самолетът е бил обстрелван от стрелково оръжие.

Инцидентът е завършил без трагедии. След инцидента един от пилотите реши да поиска кацане на летище Апатит, а вторият се върна на мястото на излитане. Общо полетът отне не повече от 20 минути. След кацането командирът на повредения самолет съобщи, че крилото и фаровете на самолета са повредени от куршуми.

Преди ден телеграм-каналът Mash съобщи, че безпилотни самолети на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са атакували цели в района на Мурманск. По думите му два дрона са били свалени край село Високи. На този фон бяха въведени ограничения за приемане и заминаване на полети на летищата в Мурманск и Апатити.

Mash пише още, че безпилотните самолети, атакували района на Мурманск, може да са изстреляни от Финландия.