Руските войски настъпват по две направления срещу украинската крепост в Донецка област – Авдеевка. Това съобщи ръководителят на т.нар. "ДНР“ Денис Пушилин, цитиран от РИА Новости.

"(В Авдеевка) има настъпление от двете страни, всъщност, както виждаме сега, се образува нещо като котел. Доста голям брой опорни пунктове на противника вече са унищожени, складове, разположени както в населената зона, така и в Авдеевския коксов завод“, заяви той.

Според Пушилин, от северно и южно направление руските бойци успешно се закрепват на нови позиции и се придвижват напред.

Ръководителят на "ДНР“ отбеляза, че необходимостта да се овладее Авдеевка е назрявала отдавна, тъй като именно от тази зона украинските въоръжени сили обстрелват Куйбишевския и Кировския район на Донецк. Въз основа на това руските военни предприемат мерки за превземане на селището, добави той.

Пушилин също обяви тенденция към отстъпление на украинските войски от Авдеевка, но, по думите му, е твърде рано да се говори за пълномащабно бягство.

"Въпросът тук е дали съответните екипи ще имат време или ще има същите луди екипи от Киев, както по отношение на Бахмут, където огромен брой бойци на ВСУ бяха убити в самия град“, подчерта той.

Според ръководителя на ДНР все още е трудно да се предвиди по какъв път ще поеме Киев този път.

Авдеевка е северно предградие на Донецк, което за седем години украинските сили за сигурност превърнаха в мощен укрепен район. Днес руското министерство на отбраната съобщи за подобряване на позициите на въоръжените сили на РФ на Донецко направление по предния край на града. Според ведомството украинците са загубили около 330 души убити и ранени.

По-рано депутатът от Върховната рада на Украйна Алексей Гончаренко нарече ситуацията в Авдеевка много трудна и призова за спешно изпращане на всички сили там.

На свой ред Ян Гагин, съветник на ръководителя на "ДНР“ Денис Пушилин, заяви пред РИА Новости, че руските военни са се приближили до границата на село Бердичи. Намира се северозападно от Авдеевка. Контролът над това село ще позволи достъп до маршрутите за снабдяване на местната групировка на украинските въоръжени сили.