Руснаците са тръгнали в масирано настъпление в района на Авдеевка, Донецка област. Украинските военни твърдят, че са повредили повече от 60 единици руска техника и твърдят, че мащабът на атаката е невиждан на това направлен ие, предава РБК-Украйна, като се позовава на началника на Авдеевската градска военна администрация (ГВА) Виталий Барабаш. Според говорител на ВСУ, руснаците се опитват да обкръжат гарнизона на Авдеевка, засега безуспешно.

"Ситуацията остава много напрегната. Наистина вчера започнаха масирана офанзива. Около 15 ч. започна масиран обстрел на позиции около града. Както от север, така и от юг започнаха да покриват и самата индустриална зона", се казва в съобщението .

Според Барабаш около 5.30-6.00 часа са започнали удари по града. Вчера руснаците са щурмували с големи сили, за това били използвани десетки бронирани машини, но украинските въоръжени сили вече са извадили от строя значителна част.

Той уточни още, че руснаците вчера са изпратили около 2000 души личен състав в атаката и там ситуацията не е проста за ВСУ.

Никога досега не е имало подобно нападение

"От началото на пълномащабна война това никога не е било използвано досега. Предварително бе заявено, че около 50 единици техника са преминали в настъпление вчера, но реално знаем, че повече от 60 единици са били повредени на нашето направление.Свален е самолет, свален е хеликоптер Ми-8", казва градският управник.

Той уточни, че това не се е случвало досега, преди руснаците са атакували с 20-25 единици техника. Следователно може да се твърди, че сега наистина започва много голям news pic 2
©
а конфронтация на Авдеевското направление.

Ситуацията около Авдеевка

Според Генералния щаб на ВСУ на Авдеевското направление руснаците с до три батальона, поддържани от танкове и бронирани машини, са активизирали настъпателни действия в районите на Авдеевка, Тоненки, Керамик и Первомайски в Донецка област.

На свой ред украинските въоръжени сили са отблъснали всички вражески атаки и са предотвратили загуба на линии и позиции. По-специално, войници от Националната гвардия са парирали опитите на руснаците да настъпят в района на Авдеевка в Донецка област.

Александър Щупун, представител на Обединения пресцентър на Таврическите отбранителни сили, заяви, че руските войски провеждат настъпателни операции в района на Авдеевка в Донецка област, опитвайки се да обкръжат града.