По цялата линия на северния фронт на войната в Украйна се провеждат настъпателни действия на Въоръжените сили на Руската Федерация (ВС РФ), съобщават едновременно няколко Telegram канала. Отличават се пет участъка, където руснаците са успели да се придвижат.

В опитите си да спрат евентуален пробив на фронта Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са прехвърлили няколко нови бригади на това направление. Твърди се, че това са 21 ОМБр, 32 ОМБр, 41 ОМБр, 42 ОМБр и 88 ОМБр.

По-подробно за ситуацията на фронта разбираме от сводката на "Рибар“ за Сватовско-Кременското направление.

Както пише Telegram каналът, след успешно нападение срещу две крепости на височината северозападно от Нововодяное, руските части са преминали в отбрана. През последните два дни украински формирования са атакували позицията, опитвайки се да си върнат изгубения контрол.

Днес в мрежата се появиха кадри, потвърждаващи контрола на ВС на РФ над района край Карамзиновка. Сега руските бойци поддържат кръгова отбрана. Според информацията, артилерията на ВСУ води масиран обстрел, но засега руснаците удържат позициите.

На юг позиционни боеве се водят в около Краснопоповка, където формирования на 411-и батальон от 141-ва бригада на ВСУ са обстрелвали опорните точки на руската армия.

На Торската дъга ВС РФ "сондират“ отбраната на ВСУ, извършвайки регулярни атаки на позициите на украинците. Подобни битки с ниска интензивност се наблюдават в Серебрянското горско стопанство.

Във връзка с повишената активност на ВС на РФ, командването на ВСУ е започнало евакуация на граждани от Ямпол в случай на пробив на фронта. Артилерийски огън и удари на БЛА на ВСУ се опитват да задържат руското нас news pic 2
©
тъпление.

Съгласно данните на "Рибар“, в околностите на Золоти Пруди е прехвърлена батальонно-тактическа група "Лют“ на ВСУ. Общо става дума за около 600 души на 12 ББМ Kipri и 161 автомобила.

Все още не е ясно къде точно ще бъде изпратено звено от т. нар. "гвардия за настъпление“, пише Telegram каналът. Отбелязва се, че командването на ВСУ е обмисляло варианта за използване на бригадата край Бахмут, но усложняването на ситуацията в района на Кременная може да принуди командването на ВСУ да коригира плановете си.

Това се доказва и от началото на прехвърлянето на щурмови отряди на 121-ва бригада за отбрана към Лиман от Херсон. 121 обр ТРО първоначално е била подготвена за форсиране на Днепър и удар в сектора на Енергодар. Появата й в Луганска област, според Telegram канала, явно не е влизало в първоначалните планове на украинското ръководство.