В нощта срещу понеделник руснаците са атакували южната част на Одеска област, по-специално района на Измаил, използвайки ударни безпилотни самолети от типа "Шахед", които бяха изстреляни на няколко вълни, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна и началника на Одеското регионално военно управление (ОВА) Олег Кипер.

Атаките в района на Одеса са продължили няколко часа. И така, военните информираха за заплахата от вражеска въздушна атака в този регион в два часа през нощта.

Ударите всъщност продължиха до шест и половина сутринта, когато бе обявена отмяната на въздушната тревога в района на Одеса.

Приморское, Измаил и районът, Килийският район, тоест южната част на Одеска област, бяха под заплаха от нападение.

Руските войски са изстреляли няколко групи ударни БПЛА от Черно море.

Както отбеляза Олег Кипер, началник на Одеската ОВА около 04:00 часа, руската атака с ударни дронове е продължила часове. Служителят призова жителите на района на Измаил да останат в убежища, както и да спазват информационно мълчание, да не снимат и да публикуват в интернет работата на ПВО.

Поредните групи ударни БПЛА на руснаците също са регистрирани в района на Килия - те са се движили по границата с Румъния.

По-близо до пет часа сутринта ВСУ съобщиха за нова група от безпилотни самолети в Черно море - в посока южните райони на Одеска област.

Междувременно в местни обществени канали и канали в Telegram писаха за експлозии в района на Измаил, за работата на противовъздушната отбрана в региона и съобщиха за свалени руски дронове.

Около пет и половина сутринта, когато беше отменена тревогата за въздушна атака в района на Одеса, командването на ВВС напомни, че е забранено публикуването на работата на ПВО и отбеляза, че официалната информация за броя и видовете свалени въздушни цели ще бъдат публикувани по-късно - след обобщаване на данните.

Припомняме също, че преди това, в нощта на 3 септември, руските войски пуснаха няколко вълни "Шахеди" от юг и югоизток по украинската пристанищна инфраструктура на Дунавския район в Одеска област.

Общо тогава руснаците са пуснали 25 дрона камикадзе. Силите за ПВО на Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са свалили 22 от тях. Още три дрона са ударили едно от пристанищата. Според местните медии руснаците са атакували пристанището Рени. Възникнал е пожар, двама са пострадали.