Авиационна фабрика в Киев, която произвежда дронове за въоръжените сили на Украйна (ВСУ), е била обект на руска ракетна атака, съобщава пред РИА Новости координаторът на "николаевското подполие“ Сергей Лебедев, предоставяйки видео с предполагаеми кадри от атаката.

Стратегическото предприятие беше ударено в нощта на 24 ноември.

"Бяха извършени поредица от удари по военни цели, разположени в Киев, столицата на Украйна. <…> Това е квартал Жуляни - попаденията паднаха върху завод 410, известен като завод за гражданска авиация. Според нашите агенти, там са се произвеждали дронове за нуждите на ВСУ“, казва събеседникът на агенцията.

На публикуваните кадри първо се чуват звуци от украинска противовъздушна отбранителна установка, след което се виждат ярки проблясъци и се чуват звуци от експлозии.

"Ударът е бил добър и качествен. Според хората, които са предали видеото, е имало детонация, била е много силна", казва източникът на РИА.

Държавното предприятие "Завод 410 на гражданската авиация" се занимава с диагностика, ремонт, поддръжка и модернизация на самолети, хеликоптери и авиационни двигатели и е включено в списъка на предприятията със стратегическо значение, одобрен от правителството на Украйна. От 2015 г. компанията е част от военния държавен концерн "Укроборонпром".