През нощта руските сили са нанесли поредна атака с дронове срещу Украйна, предава УНИАН, като отбелязва, че от 33 безпилотни летателни апарати Shahed ВВС на страната са свалили 28. Има попадения в Одеска област.

Според украинските ВВС, руснаците са атакували с ударни БпЛА от северно и южно направление - Белгородска област (Русия) и от нос Чауда (Крим).

"Общо бяха регистрирани изстрелвания на 33 Shahed -a. Вражеските БпЛА летяха в различни посоки, така че противовъздушната отбрана работеше в най-малко шест региона на Украйна. Авиацията, зенитно-ракетните сили, мобилните огневи групи и единиците за радиоелектронна борба бяха включени отблъскване на въздушното нападение“, се казва в съобщението на ВВС на Украйна.

Общо 28 безпилотни летателни апарата са унищожени от силите и средствата на ВВС във взаимодействие с ПВО на ВС на Украйна.

В същото време Южните сили за отбрана отбелязват, че нощната атака на руснаците е била насочена срещу пристанищната инфраструктура на Дунавския регион.

"Опитвайки се да заобиколят системите за противовъздушна отбрана, дронове камикадзе бяха изпратени от различни посоки, използвайки сложни траектории и особености на ландшафта. 14 БПЛА Shahed 131/136 бяха унищожени в нашата зона на отговорност: 4 в района на Николаев, 10 в Одеска област", се казва в съобщението им.

В резултат на попадението са повредени складови помещения в района на пристанище в южната част на Одеска област, както и частни къщи. Възникналите пожари са потушени своевременно от огнеборците.

По предварителни данни е ранен един цивилен.

Според началника на Одеската военна областна администрация Олег Кипер в района на Измаил са регистрирани щети на пристанищната инфраструктура и жилищни сгради. На мястото са избухнали пожари, които вече са потушени.