В ранните часове на нощта руските сили са атакували Украйна с помощта на дронове от Shahed-136/131, предава УНИАН.

В сутрешния си доклад Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) пояснява, че дежурните екипи за противовъздушна отбрана са свалили 26 от общо 36 безпилотни летателни апарата.

"Руската федерация нанесе пореден въздушен удар по Украйна, използвайки 36 ударни БпЛА от типа Shahed-136/131. Силите и средствата на ПВО унищожиха 26 вражески дрона“, се казва в съобщението на ГЩ на ВСУ.

Впоследствие бе допълнено за 27 свалени БпЛА.

 "Силите и средствата на ВВС, във взаимодействие с противовъздушната отбрана на ВС на Украйна, унищожиха 27 Shahed-131/136 в района на Одеса, Николаев и Херсон“, се казва в съобщението.

От Генералния щаб отбелязаха още, че през изминалото денонощие руснаците са нанесли един ракетен и 63 въздушни удара, 47 удара от РСЗО както по позиции на ВСУ, така и по граждански обекти на страната. Унищожени и повредени са частни жилищни сгради и друга гражданска инфраструктура.

Агенцията припомня, че в 22:17 часа местно време (съвпада с българското време) стана известно за движението на дронове от Черно море в посока Одеска и Николаевска област. Военните предупредиха, че курсът на БпЛА може да се промени и призоваха хората да не  пренебрегва тревогата. В 00:30 часа е избухнал взрив в Одеса.