През нощта руските сили са нанесли комбинирана атака срещу територията на Украйна, като за целта са използвали крилати ракети, С-300 и ударни дронове, предава РБК-Украйна, като се позовава на ВВС на страната.

"От началото на деня руските окупатори нанесоха пореден ракетно-въздушен удар по Украйна, използвайки авиационна управляема ракета Х-59, зенитни управляеми ракети С-300 и шест ударни БпЛА от типа Shahed-136/131. Силите за противовъздушна отбрана унищожиха една управляема авиационна Х-59 и шест вражески Shahed-136/131“, се казва в изявление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Пояснява се, че дроновете са задействани от района на нос Чуада в Крим, а ракетата Х-59 е изстреляна от самолет "Су-34“. Използвани са и две управляеми зенитни ракети С-300 в източно направление.

Ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким отбеляза, че около 03:30 часа местно време (съвпада с българското време) силите за противовъздушна отбрана са унищожили ракета от типа Х-59.

По-късно от ВВС на Украйна поясниха, че общо в атаката руснаците са задействали една балистична ракета "Искандер М“, пет управляеми авиационни ракети Х-59 и 12 ударни БпЛА Shahed-136/131.

В резултат на бойната работа на силите за ПВО са унищожени две управляеми авиационни ракети X-59 и 11 дрона. Силите за ПВО са успели да свалят две от шестте изстреляни ракети и 11 от 12 дрона.