Във Волчанск, Харковска област, руските войници използват подземни логистични маршрути, за да се доближат до украинските позиции. Това заяви представителят на пресслужбата на бригадата "Харта“ на Националната гвардия на Украйна (НГУ Владимир Дегтярьов, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че руската армия използва тази тактика от лятото на 2023 г., което е наблюдавано на Авдеевско направление. Според него руски войници копаят тунели, за да осигурят логистика или да извършат взривове на украински отбранителни съоръжения.

"Тази вражеска тактика не е нова, наблюдаваме я от лятото на 2023 г., когато на Авдеевско направление те използваха мини и прокарваха тунели, както в градски условия, за да има логистични маршрути, а също така, за да направят продължения на тези тунели и да взривят нашите отбранителни съоръжения“, подчерта Дегтярев.

Представителят на бригадата добави, че подобна тактика важи повече за боевете в града, отколкото в горските пояси. Той отбеляза, че руснаците знаят как да копаят, защото от настъпателните действия на украинските военни се вижда колко трудно е на украинските въоръжени сили да изгонят руснаците от тези тунели.

"Дори нашите много активни бомбардировки от дронове, нощни бомбардировки и артилерийска работа не винаги дават желания ефект, така че се налага да ги изтласкаме от тези дупки с помощта на хора, пехотинци“, подчерта Дегтярев.