Ветеранът от руско-украинската война майор от запаса на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Алексей Хетман заяви, че руската армия планира настъпление в Сумска област. Според него има признаци на подготовка.

"Явно искат и най-вероятно ще правят нещо там. Видяхме същото и на Харковско направление. Има признаци за подготовка на настъпателни действия. И в девет от десет случая излиза така. Едно на десет е когато се прави нещо, но това са отвличащи маневри“, отбеляза Хетман в ефира на украинското Radio NV.

Според експерта за подготовката за нападение свидетелстват повишената активност на ДРГ (диверсионно-разузнавателни групи), обстрелите, както и комуникациите. В същото време, предвид липсата на жива сила, руснаците не могат да си позволят лукса да държат неизползвани десетки хиляди войници по северната украинска граница.

"Дали ще се състои [офанзивата] или не и те просто ще разсеят отбраната ни и ще разтегнат нашите войски? Девет от десет, там ще се случи нещо", подчерта той.

Боецът от специалните части и офицер от украинските въоръжени сили Игор Лапин изрази мнение, че руснаците натрупват необходимите сили близо до Сумска област, за да разтегнат украинските резерви.

Военно-политическият наблюдател от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко предупреди, че руснаците могат да отворят фронт в Сумска област. Общите възможности на руската групировка, която е съсредоточена в района на Курск - Курската група войски, са значително по-малки отколкото група войски "Белгород“.

Руските диверсионно-разузнавателни групи не се отказват от опитите да разузнаят украинската отбрана в Сумска област. ВСУ унищожават руснаците в региона и дори на територията на Руската федерация, разкри Вадим Мисник, представител на ОТГ Северск.