Руснаците нанесоха масирана атака срещу Украйна с дронове-камикадзе и ракети, пише УНИАН. Общо те са изстреляли 53 ударни БПЛА от типа Shahed-131/136, 48 от тях са били свалени, съобщи в Telegram командващият ВВС на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Николай Олешчук. Според него руснаците са изстреляли и пет крилати ракети с въздушно базиране Х-555/Х-101 и всички те са били ликвидирани.

"В нощта на 7 юни... противникът атакува със стратегическа авиация критични инфраструктурни обекти в Украйна - бомбардировачи Ту-95МС от въздушното пространство на Саратовска област и ударни БПЛА тип Shahed-131/136 от района на Приморско- Ахтарск, Йейск, Курск – Руска Федерация и нос Чауда – Крим“, заяви Олешчук.

Генерал-лейтенантът добави, че изстреляните от руснаците въздушни цели са унищожени в Киевска, Хмелницка, Харковска, Кировоградска, Херсонска, Одеска, Николаевска, Запорожка и Днепропетровска области.

Въздушната атака е отразена от мобилни огневи групи на украинските сили за отбрана, части на зенитно-ракетните войски и части за радиоелектронна борба на ВВС, както и изтребителна авиация.