През нощта руските сили са атакували Украйна с 33 ударни безпилотни летателни апарати тип "Shahed-136/131“, като дежурните екипи на противовъздушната отбрана са унищожили 22 от тях, предава "Украинска правда“, като се позовава на съобщение в Telegram от ВВС на страната.

"Със силите и средствата на ВВС и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бяха унищожени 22 вражески БпЛА, още няколко безпилотни летателни апарата не достигнаха целите си“, се казва в разпространеното изявление.

Уточнява се, че руснаците са изстреляха дронове от Приморско-Ахтарск и Курска област. Изстреляни са и две зенитни управляеми ракети С-300 от района на Белгород по района на Харков.

Основните посоки на атака са били юг и север, уточниха от ВВС на Украйна. Системите за ПВО са сработили в Сумска, Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Кировоградска и Хмелницка области.

На свой ред от Министерството на отбраната на Руската федерация съобщиха за свалянето на един украински дрон в Московска и прихващането на друг в Ленинградска област, предава ТАСС.

"На 18 януари около 01:30 часа московско време бе пресечен опит на киевския режим да извърши терористична атака с помощта на безпилотни летателни апарати от авиационен тип срещу обекти на територията на Руската федерация. Дежурните системи за противовъздушна отбрана са унищожили един БпЛА над територията на Московска област и един е прихванат над територията на Ленинградска област“, ​​поясниха от военното ведомство в Москва.