Западът, "въпреки осезаемите провали на разрушителната си линия в постсъветското пространство“, не изоставя навика грубо да се намесва в делата на страните от Общността на независимите държави (ОНД). Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Наришкин на среща с участниците в 19-ата среща на ръководителите на службите за сигурност и разузнаването на страните от ОНД в Минск, предава ТАСС.

"Въпреки осезаемите неуспехи на своята деструктивна линия в постсъветското пространство, Западът не се отказва от навика грубо да се намесва в делата на страните от ОНД, за да ги раздели <...>, да ги лиши от политическа воля и икономически потенциал и да предотврати формирането в Евразия на алтернативен център на сила, способен да се противопостави на отслабващата западна хегемония“, заяви Наришкин на среща, на която присъства президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Той изрази особена загриженост във връзка с нарастващите опити на западните страни да подкопаят съществуващите енергийни системи на страните от ОНД чрез подбуждане на етнически сепаратистки и ксенофобски настроения. "Сега сме особено загрижени за неотдавнашните засилени опити на западния блок да подкопае съществуващите системи на власт в пространството на Общността [на независимите държави] чрез подбуждане на етнически сепаратистки и ксенофобски настроения“, отбеляза директорът на руската СВР.

Наришкин отбеляза в тази връзка, че "радикалната национална програма върви ръка за ръка с прозападната и антируската и антикитайската програма, антикитайските лозунги“. "Това е избирателен шовинизъм“, подчерта той.

Наришкин също припомни, че именно под този лозунг англосаксонските страни "провеждаха колонизацията на Украйна в продължение на десетилетия, което доведе до настоящата трагедия на украинския народ и украинското общество“.