Факторите във Вашингтон са решили да сменят сегашният президент на Украйна Володимир Зеленски, който не отговаря на очакванията му, с бившия министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. Това съобщи днес, 13 август, пресбюрото на руската Служба за външно разузнаване.

"В бъдеще се планира да започне мощна информационна кампания за дискредитиране на Зеленски, за да бъде принуден да напусне поста си“, се казва в съобщението.

Бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков в Белия дом се смята за подходящ кандидат за заместник на президента на страната Зеленски.

"Бившият министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков в момента се разглежда като подходящ кандидат“, се казва в съобщението на СВР.

За негови силни страни американците смятат тесните връзки с украинските националистически формирования и постоянните контакти с ръководителите на европейските държави.

Отбелязва се също, че според Белия дом това "ще позволи на Запада да се подготви по-добре за евентуалното начало на преговори с Русия за разрешаване на конфликта“.

В Русия Арсен Аваков беше включен в регистъра на терористите и екстремистите през 2023 г. заедно с бившия командир на батальона "Айдар“ Сергей Мелничук.