Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на фона на настъплението на руските войски край град Купянск в Харковска област са започнали да изтеглят частите си към река Оскол. Това каза военният експерт Андрей Марочко, предава ТАСС.

По думите му през последното денонощие руските въоръжени сили са продължили настъплението в района на селищата Петропавловка и Синковка. Руските бойци са предприели настъпателни действия и в близост до населените места Лозовая, Глушковка, Песчаное, Кругляковка и Новоосиновое.

"Украинските бойци, губейки позиции, се опитват да изтеглят сили и средства към река Оскол и Осколския язовир, създавайки предмостие на десния бряг“, отбеляза Марочко.

Но, както казва експертът, естествената водна бариера значително усложнява логистиката на украинските въоръжени сили. Той изразява увереност, че в случай на по-нататъшно отстъпление на украинските войски реката може да се превърне в сериозна пречка за тях.

В заключение Марочко уточнява, че сега ширината на фронта в района на Купянск е повече от 30 км. Говорим само за района, в който действат Въоръжените сили на РФ.