Руската отбранителна индустрия е успяла значително да увеличи производството на приоритетни оръжия, заяви вицепремиерът на Руската Федерация Денис Мантуров на правителствен час в Съвета на федерацията, предава РИА Новости.

"Чрез усилията на индустрията, Министерството на отбраната, Съвета на военно-промишления комплекс и благодарение на постоянната подкрепа на президента, ние успяхме бързо да увеличим производството на приоритетна продукция с няколко пъти. Също така, това беше направено едновременно с мащабна работа за усъвършенстване на моделите въз основа на опита от използването им в специалната военна операция“, отбеляза той.

По думите на вицепремиера е установен постоянен контакт между мобилните екипи на предприятията от отбранителната промишленост и генералните конструктори с военни части.

"Това ви позволява бързо да подобрявате характеристиките на оръжията и да правите промени в перспективни разработки“, обясни Мантуров.

За да произведат допълнителни количества въоръжение и военна техника, отбранителните предприятия са използвали всички възможни ресурси, бързо са разширили мощностите си и са формирали запаси от суровини, материали и компоненти, заключи вицепремиерът.

В края на март Министерството на отбраната на Русия съобщи, че проектите за модернизация позволяват на предприятията от отбранителната промишленост значително да увеличат производството на боеприпаси и до края на годината производството на някои продукти ще се увеличи седем до осем пъти.