Русия е обезпокоена от разширяването на дейността на мисията на ЕС в Армения, а участието на канадски представители в нея говори за пълзящото проникване на НАТО в Южен Кавказ, е заявил пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи Михаил Галузин.

"Оценяваме негативно дейността на мисията на ЕС в Армения, както неведнъж сме казвали", е заявил той.

Според Галузин задачата на ЕС е да се опита да се закрепи в Южен Кавказ в ущърб на интересите на традиционните партньори и съседи на държавите от региона - Русия, Иран и Турция.

Москва е обезпокоена и от факта, че мисията не само се разширява с одобрението на Ереван, но и заплашва да се превърне от временна в постоянна, е добавил заместник-министърът.

"Освен това, както е известно, през април тази година в мисията се появиха канадски представители, което де факто означава пълзящо проникване на НАТО в Южен Кавказ", е подчертал Галузин.

Той е отбелязал, че "няма никакви осезаеми резултати от работата на наблюдателите на ЕС - например присъствието им не е предотвратило периодичните изостряния на армено-азербайджанската граница. Въпреки това мисията изпраща доклади директно в Брюксел и не ги споделя дори с Армения".

"Има всички основания да се смята, че западните наблюдатели събират разузнавателни данни относно руските обекти, както и за всички държави, съседни на Армения", е подчертал заместник-министърът на външните работи.

По думите му Москва постоянно повдига темата за мисията на ЕС в контактите си с Ереван и други регионални партньори.

"Все още сме убедени, че е възможно да се постигне устойчив мир в Южен Кавказ само въз основа на цялостно изпълнение на комплекса от тристранни споразумения на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения през 2020-2022 г.", е заключил Галузин.

През ноември миналата година Армения подписа споразумение с ЕС относно статута на мисията на ЕС на границата с Азербайджан, което е ратифицирано от арменския парламент през март.