Руското външно министерство призова западните правителства да осъдят действията на Киев след удара с дрон по ядрената централа в "Курск", съобщава The Guardian.

"Призоваваме всички правителства решително да осъдят варварските действия на Киев, които са изключително опасни и могат да доведат до непоправими последици", е заявила говорителката на министерството Мария Захарова.

Захарова съобщи по-рано, че един от дроновете, натъпкан с експлозиви, е повредил стените на съоръжението за ядрени отпадъци, а други два са ударили комплекс от административни сгради.

"По предварителни данни дроновете, използвани при нападението срещу ядрената централа, са използвали компоненти, доставени от западни държави", е заявила Захарова и е добавила, че за "подобно нападение трябва да е имало подкрепа или евентуално разрешение от съюзниците на Украйна, а може би дори е било поръчано от тях".

След нападението от Курската централа са заявили, че няма жертви и че нивата на радиация са в норма.

Инцидентът стана ден след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че атака на руски безпилотен самолет в западната Хмелницка област на Украйна вероятно е била насочена към атомната електроцентрала в района.

Ядреният надзорен орган на ООН (МААЕ) заяви, че тази атака е унищожила "множество прозорци" на обекта, но не е засегнала работата на украинската централа или връзката ѝ с електрическата мрежа.