Плановете на Пентагона за разполагане на далекобойни и хиперзвукови оръжия в Германия са насочени към накърняване на сигурността на Русия и тя по "спокоен начин“ и професионално ще разработи "военен отговор“ на тази стъпка. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, съобщава ТАСС.

"Тези действия са насочени основно към накърняване на сигурността на нашата страна, независимо дали в резултат на това шансовете за някакви преговори в бъдеще за контрол на въоръженията ще се увеличат или те напълно ще се провалят и ще отидат в отрицателна посока“, подчерта дипломатът на форум на БРИКС.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация също определи плановете за разполагане на американски ракети като един от елементите на сплашване, но това няма да повтори опита от Студената война. Военните вече са взели предвид това съобщение, ситуацията ще бъде анализирана, допълни той.

"Без нерви, без емоции ще разработим, преди всичко, военен отговор на тази нова заплаха“, обобщи Рябков.

От 2026 година САЩ ще започнат да разполагат в Германия нови оръжия с по-голям обсег на действие от тези, разгърнати в момента на територията на Европа, обявиха по-рано в прессъобщение от Белия дом.

Става дума за разработваните зенитни ракети SM-6, дозвукови крилати ракети с голям обсег Tomahawk и хиперзвукови оръжия.

"Когато бъдат напълно разработени, тези конвенционални единици за удари на далечни разстояния ще включват SM-6, Tomahawk и хиперзвукови оръжия, които имат значително по-голям обсег от сегашните в Европа“, подчерават в разпространения текст.

Пояснено бе, че стъпката "ще демонстрира ангажимента на САЩ към НАТО и техния принос към европейското интегрирано възпиране“.