"Русия очаква официално извинение от кипърските власти за провокативни действия срещу журналиста на "Российская газета" Александър Гасюк и служител на посолството", се посочва в изявление на сайта на Министерството на външните работи, цитира ТАСС.

Според ведомството на 5 октомври кипърските служби за сигурност са се опитали да задържат кореспондента, използвайки груба сила, за да го изгонят от страната. Уточнява се, че всичко това се е случило под претекст за лишаването му от разрешение за пребиваване по обвинение в "заплаха за националната сигурност“.

В резултат на тези действия Гасюк е получил нараняване на ръката и "беше хвърлен зад решетките“. Освен него е пострадал представител на дипломатическата мисия, който е бил на мястото на инцидента, уточняват от руското външно министерство.

Руското министерство нарича "пресилени" позоваванията на неадекватната дейност на журналиста на "Российская газета" и нарушаването от него на административния режим на престоя му в Кипър, "особено на фона на провокативното и грубо поведение на местните сили за сигурност".

"Освен това има основания да се смята, че в организирането на тази провокация са замесени западни разузнавателни служби", подчертават от дипломатическото ведомство.

"Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи на Република Кипър дори не си направиха труда да отговорят на навременните искания на нашето посолство в Никозия, а вместо това първо използваха методи на психологически натиск, включително върху семейството на журналиста, и всичко завърши с физическо насилие“, се отбелязва в изявлението.

На 6 октомври "Российская газета" съобщи, че Гасюк вече лети към Русия. Отбелязва се, че никой не е повдигнал официални обвинения за престъпления срещу кореспондента на изданието и всички дипломатически ноти, изпратени от посолството до Министерството на външните работи и Министерството на външните работи са игнорирани от страна на Кипър.