Твърденията, че бивши американски служители са водили тайни разговори с руския външен министър Сергей Лавров за Украйна през април, са фалшиви. Това заяви пред ТАСС официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

"Това е дезинформация. Фейк, пуснат в западните медии“, подчерта Захарова, коментирайки медийни доклади, че бивши американски служители са провели тайни разговори с Лавров през април, за да положат основите за преговори за прекратяване на конфликта в Украйна.

По-рано Лавров подчерта, че Москва никога не отказва да преговаря, но диалог по ситуацията около Украйна може да има само ако се вземат предвид законните руски интереси и опасения. Русия, твърди той, е готова да изслуша представителите на Запада, ако предложат да организират разговор за разведряване, като вземат предвид интересите на Москва.

Въпреки това, отбеляза Захарова, представителите на Киев, обявявайки възможни преговори с Русия, продължават да изискват оръжия от Запада и не мислят за мир. По думите й Вашингтон и Брюксел не позволяват на Киев да преговаря.