Министерството на външните работи на Руската федерация обвини САЩ в "изключителен цинизъм“, след като Държавният департамент обяви, че смята Москва за отговорна за смъртта на опозиционния политик Алексей Навални.

"Смъртта на човек винаги е трагедия. Интересно защо за Белия дом и Държавния департамент смъртта на руски гражданин в руска наказателна колония се оказа много по-важна и изглежда по-ужасна от смъртта на американския гражданин, журналиста Гонзало Лира, който беше измъчван до смърт в украински затвор? Вместо широкообхватни обвинения, трябва да проявите сдържаност и да изчакате официалните резултати от съдебно-медицинската експертиза“, се казва съобщение в официалния Telegram канал на външнополитическото ведомство в Москва.

По-рано съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан подчерта, че "САЩ активно търсят потвърждение на доклада за смъртта на Алексей Навални. Ако това се потвърди, ще бъде ужасна трагедия“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на свой ред заяви, че "смъртта на Навални в руски затвор и манията и страхът на един човек само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата. Русия носи отговорност за това“.