Изтеглянето на руското тактическо ядрено оръжие от територията на Беларус е възможно само ако САЩ и НАТО се откажат от своя "разрушителен курс на целенасочено подкопаване на Русия". Това подчерта пред РИА Новости директорът на Втори департамент на страните от Организацията на независимите държави (ОНД) към Министерството на външните работи на Руската федерация Алексей Полишчук. По думите му разполагането на ядрени оръжия е отговор на "дестабилизиращата ядрена политика на НАТО и Вашингтон“.

За хипотетичното изтегляне на руските тактически ядрени оръжия от територията на Беларус ще може да се говори, едва след като САЩ и НАТО се откажат от своя разрушителен курс, изтеглят американското ядрено оръжие от Европа и ликвидират инфраструктурата, поясни Полишчук пред агенцията.

"Разполагането на руско тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус беше отговор на дългосрочната дестабилизираща ядрена политика на НАТО и Вашингтон, както и на фундаменталните промени, настъпили наскоро в ключови области на европейската сигурност“, обясни дипломатът.

Той подчерта, че това е принудително решение, целящо да гарантира сигурността на съюзната държава.

В началото на годината Москва и Минск се договориха за прехвърлянето на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, припомня РИА Новости.