"Възможно е да бъдат направени промени в ядрената доктрина на Русия в отговор на недружелюбните действия на Запада", това е съобщил заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в интервю за списание International Affairs.

"Допускам, че след известно време ще има някаква конкретизация на това, какви биха могли да бъдат подходите от наша страна към тези изключително важни и много отговорни теми в ситуации на по-нататъшна ескалация от страна на нашите противници", е отбелязал той.

Рябков е подчертал, че ситуацията "около украинския конфликт е показала, че ядреното възпиране в предишния му класически смисъл не работи напълно". По тази причина той е допуснал "някои концептуални допълнения и корекции".

Президентът на Русия Владимир Путин не изключи, че ядрената доктрина на страната ще трябва да бъде коригирана. Държавният глава на Руската федерация добави, че "тази доктрина е жив инструмент".

Сценариите, при които Русия може да използва ядрено оръжие, са посочени във Военната доктрина и "Основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране". Според документите това е възможно в случай на "агресия срещу страната или нейните съюзници с използване на оръжия за масово унищожение или агресия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено съществуването на самата държава".