В неделя(17 август) Русия опроверга доклад, според който нападението на Украйна в Курска област е провалило непреки преговори с Киев за спиране на ударите по енергийни обекти, като заяви, че не е имало разговори с Киев за обекти от гражданската инфраструктура, предаде Reuters.

На 16 август The Washington Post съобщи, че Украйна и Русия ще изпратят делегации в Катар този месец, за да договорят знаково споразумение за спиране на ударите по енергийна и промишлена инфраструктура на двете воюващи страни.

The Post заяви, че споразумението е щяло да бъде равносилно на частично прекратяване на огъня, но преговорите са били провалени поради нападението на Украйна над руска суверенна територия.

"Никой не е прекъсвал нищо, защото нямаше какво да се прекъсва", коментира доклада на Post Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство.

"Не е имало никакви преки или косвени преговори между Русия и киевския режим относно безопасността на гражданските обекти от критичната инфраструктура".

Правителството на Украйна не е отговорило веднага на молбата на Reuters за коментар. The Post съобщи, че президентската канцелария на Украйна е заявила, че срещата на върха в Доха е била отложена поради ситуацията в Близкия изток и че тя ще се проведе във формат видеоконференция на 22 август.