"НАТО се подготвя за сблъсък с Русия, но руското военно планиране отчита всички варианти на събитията", заявява заместник-министърът на външните работи Александър Грушко в интервю за РИА Новости.

"Сега членовете на НАТО престанаха да крият, че се подготвят за потенциален въоръжен сблъсък с Русия. Одобрени са регионални отбранителни планове, формулирани са конкретни задачи за всички военни командвания на блока. Постоянно се разработват възможни варианти за военни действия срещу Русия", пояснява той.

Заместник-министърът отбелязва, че Северноатлантическият алианс тества логистични маршрути за придвижване на войски през Атлантическия океан, разполага оръжейни складове на източния фланг и разполага контингенти. Най-мащабните маневри Steadfast Defender от края на Студената война насам се проведоха от 22 януари до 31 май, а сценарият им за първи път включваше Русия, а не фиктивна държава като противник, подчерта Грушко.

"Военните бюджети се помпат, икономиката се милитаризира. В допълнение към конфронтационната реторика НАТО непрекъснато повишава степента на напрежение спрямо Русия", отбелязва той.

Според него отговорното "планиране на отбраната трябва да отчита всички възможности и да е насочено към демонстриране на безсмислието да се говори с Москва на езика на силата".

"Позволете ми да подчертая още веднъж: не Русия, а Северноатлантическият алианс е поел по пътя на конфронтацията. Именно НАТО отказа да започне диалог с нас и съвместно да търсим начини да отговорим на реални, а не на въображаеми заплахи и предизвикателства пред регионалната и глобалната сигурност. Именно целенасочената политика на алианса доведе до мащабна криза на европейската сигурност и до разрушаване на инструментите, които я гарантират", заключава заместник-министърът на външните работи на Русия.