"Опитите на украинските войски да атакуват Керченския пролив, Ростовска и Калужка област не биха били възможни без съдействието на Съединените щати, според уебсайта на руското външно министерство", цитира РИА Новости.

"...Режимът се опита да извърши терористична атака на руска територия - да удари <...> транспортния пункт в Керч и летището в Морозовск в Ростовска област . <...> В същия ден въоръжените Силите на Украйна се опитаха да нанесат удар по летище Шайковка в Калужка област.< ...> Подобни действия не биха били възможни без финансовата, техническата и логистичната помощ на водената от САЩ западна коалиция“, се посочва в изявлението.

"По този начин Вашингтон и неговите съюзници всъщност са спонсори на престъпната дейност на Владимир Зеленски", заявяват от министерството.

"Всички отговорни ще бъдат изправени пред правосъдието. На тези и други терористични атаки на киевския режим ще бъде отговорено от руските въоръжени сили, които ще постигнат елиминирането на заплахите за сигурността на страната и гражданите, произтичащи от украинска територия“, се допълва от ведомството. 

Преди ден Украйна е направила неуспешен опит да порази цели в Крим, Ростовска и Калужка област с помощта на преработени в ударен вариант ракети С-200, съобщиха по-рано от руското министерство. Според Виктор Афзалов, началник на главния щаб на Въздушно-космическите сил , общо четири балистични цели са  унищожени - две ракети са свалени от системи за противовъздушна отбрана, други две са били отхвърлени от системи за радиоелектронна борба.