Нови многофункционални изтребители Су-30СМ2 са произведени и предадени на руското Министерство на отбраната. Това съобщиха от Обединената авиационна корпорация (ОАК), предава ТАСС.

"Иркутският авиационен завод на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК, част от държавната корпорация "Ростех") е произвел и предал на руското Министерство на отбраната нови многофункционални изтребители Су-30СМ2. Самолетите са преминали необходимите наземни и летателни изпитания и са отпътували за местата си на служба. Иркутският авиационен завод изпълнява плана за производство на нови самолети по държавната отбранителна поръчка по график", се посочва в изявлението на корпорацията.

ОАК подчертава, че изтребителите Су-30СМ2 представляват по-нататъшно развитие на самолетите, които са на въоръжение в руските ВВС.

Новите машини са получили усъвършенстван комплекс от бордово радиоелектронно оборудване.

Корпорацията отбеляза, че благодарение на модернизацията, извършена в съответствие със спецификациите на руското Министерство на отбраната, бойните възможности на самолетите са се увеличили. "По-специално, увеличен е обхватът на откриване и идентифициране на въздушни цели. Във въоръжението на изтребителите са въведени нови високоточни средства за поразяване на въздушни, наземни и морски цели на разстояние няколкостотин километра", заявяват от ОАК.