През изминалия ден (1 юли) украинската армия е направила опити за настъпателни операции в редица райони, е съобщил Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната, цитира "Интерфакс".

"През изминалото денонощие въоръжените сили на Украйна продължиха неуспешни опити за настъпателни операции в Донецко, Красно-Лиманско и Южнодонецко направление“, е заявил той на брифинг.

Според него в донецкото направление заради действията на отбраняващите се части на групата "Юг“  "успешно са отблъснати 15 вражески атаки в районите на населените места Белогоровка, Артемовск (Бахмут), Первомайское, Ласточкино, Водяное и Веселе“.

"По време на военните действия загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на повече от 265 украински военнослужещи, един танк, две бойни машини на пехотата, осем превозни средства, две гаубици Мста-Б и една гаубица Д-20. Склад за боеприпаси от 54-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна е унищожен“, е заявил Конашенков.

В Красно-Лиманското направление части от групировката войски "Център“ с удари на авиацията, артилерия и тежки огнехвъргачни системи са нанесли поражения върху жива сила и техника на 21-ва, 42-ра и 67-ма механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на р. селища Невское, Кременная и Червона Диброва в Луганск, е допълнил той.

Както е заявил представителт на Министерството на отбраната на РФ, "активността на украинска диверсионно-разузнавателна група е прекратена в района на селището Торске" в Донецк.

По думите му за денонощие са унищожени до 90 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, два пикапа, гаубица Д-20 и самоходна артилерийска гаубица "Гвоздика“.

"В южно-донецкото направление артилерийски огън и тежки огнехвъргачни системи на групировката "Восток“ са отразали две атаки в района на село Старомайорское. Също така в районите на населените места Новодаривка и Роботине, Запорожка област, е пресечена дейността на две украински диверсионно-разузнавателни групи“, е заявил Конашенков.