Артилерийски подразделения на групировката "Център“ са поразили около 140 обекта на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Краснолиманско направление. Това съобщи ръководителят на пресцентъра на групата "Център" Александър Савчук, цитиран от ТАСС.

"В Краснолиманско направление артилерийските части на групата "Център“ нанесоха огневи поражения по около 140 обекта на противника“, заяви Савчук.

Според него "позициите на 81-ва аеромобилна бригада и 58-ма мотопехотна бригада от Въоръжените сили на Украйна са открити от силите и средствата на разузнаването на група "Център“ в района на Торск и в района на Серебрянското горско стопанство. В резултат на огнево поражение от артилерия противникът претърпя загуби в личен състав и техника".

Освен това екипажите на руските групировки Су-34 и Су-25 са атакували опорни точки, райони на концентрация на огнева мощ и жива сила на украинските сили.

Российските артилеристи са нанесли удари по бойците на Александро-Калиновското, Мариинското и Авдеевското направления, съобщи началникът на пресцентъра на групировката "Юг" Вадим Астафиев, съобщи РИА Новости.

"В тактическото направление на Александро-Калиновското направление артилеристи на втория армейски корпус са нанесени огневи налети по трети позиции на артилерийските орудия и позиции на минометния разчет на противника в районите на населените пунктове Дзержинск, Новгородское, Клебан-Бик и Поповка", отбелязва Астафиев.

Той добавя, че в Мариинско направление артилеристите ЮВО са унищожили два опорни пункта на украинските бригади в районите Красногоровки и Галициновки. "В тази посока противникът е загубил до 20 души живи сили и три единици автомобилна техника, която се използва за подвоз на боеприпаси и материални средства".

"В Авдеевско тактическо направление на авиацията на Южновоенния окръг са нанесени два удара по пунктовете на временната дислокация на резервите на 110-а механизирана бригада ВСУ“, подчертава Астафиев.

По думите му, в рамките на контрбатарейната борба артилеристите на обединената група "Юг" са унищожени танкове и три  машини на пехотата на ВСУ в районите на населените пунктове Первомайско, Северно и Авдеевка.

Експлозии са избухнали в Киев и няколко други градове и региони на Украйна, след като вечерта е била обявена въздушна тревога в цялата страна, допълват от ТАСС.

"Съобщава се, че сирени са звучали във Виницкая, Житомирска, Киевска, Кировоградска, Черкаска и Черниговска, Днепропетровска, Николаевска, Одеска, Полтавска, Сумска и Харковска области, както и в контролираните от Киев райони на ДНР, Запорожка и Херсонска области".