Руските военни са атакували местоположението на чуждестранни наемници в село Гончаровское, Черниговска област, това е съобщил ген. Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната, цитира Интергакс.

"Унищожен е и склад за авиационно гориво в авиобаза Канатово на украинските ВВС в Кировоградска област“, е допълнил Конашенков в ежедневната сводка на министерството.

"Голям брой полски и германски наемници са унищожени на 6 юли при масиран ракетен удар по Академията на сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна", е заявил Конашенков.

"Според потвърдени данни на 6 юли в резултат на масиран удар с високоточно оръжие с морско базиране на територията на Академията на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна в град Лвов бяха унищожени голям брой полски и германски наемници, дислоцирани там“, е допълнил той.

"Общо около 4990 чуждестранни бойци са убити по време на специалната военна операция. Други 4910 наемници са избягали от районите на бойните действия, напускайки територията на Украйна", е заявил официален представител на руското министерство на отбраната.

Конашенков е подчертал, че руските военни "ще продължат целенасоченото унищожаване на чужди наемници на територията на Украйна".

Според него през деня руските системи за противовъздушна отбрана са прехванали 15 реактивни системи за залпов огън HIMARS, три противорадиолокационни ракети HARM и една крилата ракета Storm Shadow.

15 украински дрона са унищожени в Запорожие, Херсонска област, Донецк и Луганск, е допълнил Конашенков в сводката.

"Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на групите войски на въоръжените сили на Руската федерация през деня поразиха 94 артилерийски установки на огневи позиции, жива сила и военна техника в 117 района“, е съобщил генералът.

През денонощието руските военни са отбили 14 атаки на Въоръжените сили на Украйна в Донецко направление, седем в Краснолиманско направление и три в Южнодонецко направление.

"В Донецко направление в резултат на активните действия на подразделенията на групата войски "Юг“, въздушните удари и артилерийския огън са успешно отблъснати четиринадесет вражески атаки в районите на населените места Белогоровка, Берестовое, Спорно, Зайцево и Клещеевка в Донецката народна република“, е заявил ген. Конашенков.

По думите му в това направление загубите на украинската армия възлизат на: над 280 военнослужещи, три бойни бронирани машини, пет автомобила, самоходна артилерийска установка "Гвоздика“, както и три гаубици Д-30.

"В Краснолиманското направление координираните действия на части, въздушни удари, артилерийски огън и тежки огнехвъргачни системи на групировката на войските "Център“ отразиха седем атаки на противника в районите на населените места Кармазиновка, Кременная (Кременна), Ново Водяное и Червона Диброва на Луганската народна република“, е съобщил представителят на военното ведомство.

Конашенков е допълнил, че загубите на украинската армия за денонощие в това направление възлизат на 170 военнослужещи, седем бойни бронирани машини, пет пикапа, самоходна гаубица "Акация", две самоходни артилерийски установки "Гвоздика" и гаубица Д-30.

"В Южнодонецко направление с въздушни удари, артилерийски огън и тежки огнехвъргачни системи на групировката "Восток“ през денонощието са отразени три вражески атаки в районите на населените места Урожайное и Приютное на Донецката народна република“.

Според него в Луганск и Донецк са  "ударени струпвания на жива сила и техника на 28-ма, 60-та, 115-та механизирана, 10-та десантно-щурмова и 81-ва аеромобилна бригади на Въоръжените сили на Украйна, както и два полеви лагера на чуждестранни наемници“.

Конашенков е допълнил, че в Донецк са унищожени складове с боеприпаси на въоръжените сили на Украйна, а също така са разбити подразделения на 21-ва, 66-а и 67-а механизирани бригади.

"Поразени са струпванията на жива сила и техника на 23-та механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна и 129-та бригада на териториалната отбрана в районите на населените места Старомайорское и Приютное на Донецката народна република“, е допълнил представител на военното ведомство.

Според него е прекратена дейността на три украински диверсионно-разузнавателни групи в Луганск и Запорожка област. В Луганск е унищожена една ДРГ.

"В районите на населените места Малая Токмачка, Новоданиловка и Новопокровка на Запорожка област са обстрелвани струпвания на жива сила и техника на 33-та, 47-ма и 65-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна“, е заявил представителят на руското министерство на отбраната.

Според Конашенков загубите на украинската армия в тези райони възлизат на: до 190 военнослужещи, два танка, шест бойни бронирани машини, две автомобила, гаубица Мста-Б, артилерийска система М777, произведена в САЩ и една гаубица FH-70, произведена във Великобритания.

Той е съобщил, че в направление Купянск въздушни удари и артилерийски огън от групата войски "Запад“ са поразили живата сила и техниката на 14-та механизирана бригада от Въоръжените сили на Украйна и 103-та бригада за териториална отбрана в Харковска област и Луганск.

"Загубите на противника за денонощие в това направление възлизат на 110 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, две коли и две гаубици Д-20“, е заявил Конашенков.

"Повече от 30 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, две коли и две гаубици Д-30 са унищожени в резултат на огневи удари в направление Херсон “ , е допълнил той.