Руските войски са унищожили командния пункт на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Днепропетровск, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирани от РИА Новости.

"На 28 юли вечерта въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удар с високоточно оръжие по командния пункт на въоръжените сили на Украйна в град Днепропетровск. Набелязаният обект е поразен. Целта на удара е постигната. “, са заявили от министерството.

През изминалия ден ВСУ са се опитали да настъпят в няколко направления на фронта. Части на 36-та общовойскова армия и ВДВ са отразили две атаки на вкраинските войски в района на Старомайорское и Урожайно в Донецк.

"В боевете в южнодонецкото и запорожското направление въоръжените сили на Украйна са загубили до 135 военнослужещи, два танка, три бойни бронирани машини, три автомобила и една гаубица Д-20.

Руските бойци са отблъснали пет украински атаки край Белогоровка, Авдиеевка, Первомайское и Красногоровка в Донецко направление. Загубите на противника за деня са:

над 120 военни; 

три бойни бронирани машини;

две превозни средства и една гаубица "Мста-Б".

Разузнаването успява своевременно да разкрие настъплението на щурмовите отряди на 42-ра и 43-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна в района на Райгородок в Луганск и Серебрянското горско стопанство. На противника е нанесен превантивен удар.

В резултат на това Киев загуби до 170 военни, три бойни бронирани машини, две коли, самоходна артилерийска установка "Акация“ и гаубица Д-20 в Краснолиманско направление", предава руското министерство в ежедевната си сводка.

Украинското контранастъпление започна на 4-5 юни в южнодонецкото, артьомовско и запорожското направление, пише РИА Новости. Командването на въоръжените сили на Украйна хвърли в бой бригади, обучени от специалисти на НАТО и въоръжени със западна техника. "Въпреки това, както са отбелязали руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу, украинските войски не са постигнали успех в нито един от участъците на фронта и понасят тежки загуби".