В Черно море е открита неконтролируемо плаваща мина, това съобщава Министерството на отбраната на Русия, цитирано от РИА Новости.

Командването на Черноморския флот предупреди моряците за минна опасност по маршрута в северозападната част на Черно море.

"Предупреждението <...> се дължи на откриването на украинска военноморска мина, която се носи неконтролируемо, представлявайки заплаха за безопасното плаване на цивилни кораби“, са отбелязали от ведомството.

Министерството на отбраната е добавило, че "липса на професионализъм и безотговорност на украинския флот " са довели до факта, че неизвестен брой мини се носят в Черно море.

Руската агенция припомня, че ФСБ е съобщила през март миналата година, че украинските военни са минирали подходите към пристанищата на Одеса, Очаков, Черноморск и Южни. Според службата за бариерите са използвани около 420 мини, повечето от които са се озовали във водата.

В допълнение, две мини, поставени край бреговете на Одеса, впоследствие са забелязани да се носят край бреговете на Турция и Румъния.