Московски съд разпореди ареста във вторник на автор на бестселъри, детективски романи и дисидент по обвинения в "оправдаване на тероризма“, два месеца след като той беше подканен от двама прокремълски активисти да изрази подкрепа за Украйна по телефонен разговор, пише Associated Press.

Басмановският районен съд на Москва нареди Григорий Чхартишвили, който е известен под псевдонима Борис Акунин и живее в чужбина, да бъде задържан.

През декември руските власти добавиха руско-грузинския писател към регистъра на "екстремисти и терористи“ заради обаждането, в което двама пранкери, известни като Вован и Лексус, се представиха за украински служители. Срещу Акунин беше образувано наказателно дело за "дискредитация на армията“ — по-специално за "оправдание на тероризма“ и разпространение на "фалшиви новини“ за руската армия.

Дискредитирането на руските военни е криминално престъпление съгласно закон, приет след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г. Законът редовно се използва срещу критиците на Кремъл - въпреки че е малко вероятно Акунин, който живее в Лондон, да бъде задържан.

След като властите обявиха Акунин за екстремист, едно от водещите руски издателства АСТ обяви, че спира отпечатването и продажбата на книгите му. В онлайн изявление Акунин описа хода на своя издател като "важен крайъгълен камък“, като каза, че руските писатели не са били обвинявани в тероризъм след чистките на Йосиф Сталин.