Руският генерал Сергей Суровикин, смятан за съюзник на собственика на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, е отстранен от ръководната си роля във войната срещу Украйна и е под домашен арест, според съобщения, разпространявани сред руските военни блогъри и медии, пише европейската редакция на Politico.

сега е "под домашен арест“, където не може да напуска апартамента, в който е държан, но има право на посетители, включително няколко негови подчинени.

Суровикин, известен като "Генерал Армагедон“ заради агресивните си военни стратегии в Чечня и Сирия, не е бил виждан публично от похода на Вагнер към Москва през юни, след като се разпространиха съобщения, че е знаел за планирания бунт на Пригожин.

"Няма официално разследване, но Суровикин прекара дълго време в неизвестност, отговаряйки на неудобни въпроси“, съобщава Telegram каналът ВЧК-ОГПУ, добавяйки, че генералът е бил посъветван да остане извън светлините, за да бъде "забравен“. Цитирайки човек, запознат със ситуацията, блогът пише, че решението за окончателната съдба на Суровикин "трябва да бъде взето от един човек и колкото повече време отнема това, толкова повече този човек ще се охлади“ – имайки предвид руския президент Владимир Путин.

Докладът дойде само няколко дни след като Виктор Соболев, бивш руски генерал-лейтенант, който сега е депутат в Държавната дума, заяви пред News.ru, че Суровикин е бил отстранен от ролята си на командир на силите на Кремъл в Украйна.

Соболев също намекна, че Суровикин може в крайна сметка да се завърне, като изрази мнение, че генералът може да бъде полезен на армията в по-късен момент, ако не се установи, че е извършил сериозни нарушения.