Командирът на руския бомбардировач Ту-22М3, когото украинските спецслужби се опитаха да вербуват за отвличане на самолета, разказа подробности за плана, разработен от украинското разузнаване. В ефира на телевизионния канал "Россия 1“, пилотът каза, че е бил помолен да катапултира принудително останалите трима членове на екипажа.

"Предложиха ми да ги катапултирам принудително, така да се каже, да ги елиминирам по човешки начин. Тоест, фактически да ги убия“, подчерта пилотът.

По дуумите му, украинските специални служби са се свързали с него още през октомври 2023 г. чрез Telegram. Военният отбеляза, че украинските "куратори“ са бързали да отвлекат самолета, но не са обърнали внимание на техническите характеристики на техния план.

В същото време самият "вербуван“ протака времето, казвайки на украинските разузнавателни служби, че трябва да се подготвят старателно за отвличането на бойния самолет и да открият координатите. Операцията постоянно се отлага, тъй като летищата, предложени от украинската страна, не устройват "похитителя“.

"Бяха предложени различни летища, които по определени причини не бяха подходящи за нашия тип самолети“, казва командирът.

По-рано руската ФСБ обяви, че е пресекла опит за отвличане на стратегически бомбардировач Ту-22М3 в Украйна. Тази операция е разработена от украинското разузнаване с подкрепата на разузнавателните служби на страните от НАТО.