Разузнавателните служби на Киев са обещали да транспортират в Украйна семейството на пилот от руските ВКС, когото са се опитали да го вербуват за отвличане на стратегически бомбардировач Ту-22М3, за това пилотът говори във видео на ФСБ, публикувано от телевизия "Россия 1".

"Според техните планове семейството ми трябваше да отиде в Турция, където тези момчета (украинското разузнаване) трябваше да ги посрещнат. И след това по някаква причина в Молдова, после в Украйна, въпреки че говорехме за (Западна) Европа“, казва пилотът.

Той подчертава, че всички обещания на представители на украиинските служби изглеждат неправдоподобни.

"Впрочем, каква е разликата? Те просто щяха да ги откраднат и да ги задържат при себе си“, добави той.

Украинските разузнавателни служби също са дали на съпругата му карта на поляк и откриха сметка за семейството му в полска банка. Но в същото време споразумението за услугата е било изготвено в Украйна.

Публикуваното видео показва по-специално италиански и полски документи, включително паспорти, предназначени за пилота и семейството му.

"Очевидно е, че украинското разузнаване е действало с участието на разузнавателните служби на НАТО, без които обработката на полските и италианските документи би била невъзможна“, коментира служител на ФСБ, чиито думи също цитира телевизията.

ФСБ съобщи днес, че е спряла опит на украинските специални служби да извършат операция за отвличане на руски бомбардировач Ту-22М3 в чужбина.

Разузнавателните служби на Киев са се опитали да вербуват руски военен пилот чрез Telegram и да го убедят да лети и да приземи самолета на територията на републиката. За това на пилота са предложени три милиона долара и италианско гражданство. В същото време представителят на Украйна, когато общува с пилота, опитвайки се да го принуди да сътрудничи, заплаши и членове на семейството му.

Освен това служител на киевските спецслужби изисква самолетът да бъде подпален и да бъдат предадени данните за самолета - бордови номера, техническо състояние и график за поддръжка.

Пилотът незабавно докладва на командването за опита за вербуване, в резултат на което контраразузнавачите на Русия провеждат оперативна игра и получават информация, благодарение на която руските военни нанасят успешен удар по летище Озерное на украинските въоръжени сили.