Хеликоптерът Ми-8 с 19 пътници и трима членове екипажа е изчезнал от екраните на радарите на петата минута след излитането си, съобщават от службите за спешна помощ, предава "Интерфакс".

"По предварителни данни на борда на хеликоптера има 22 души: трима членове на екипажа и 19 пътници", се посочва в съобщение на "Росавиация".

По данни на агенцията самолетът е летял от площадка край вулкана Вахкажец към площадка Николаевка (на 17 км югозападно от летище "Елизово"), но в определения час 16:15 часа местно време (около 07:15 ч. българско време) екипажът не е отговарял на съобщенията.

От "Росавиация" допълват че, друг хеликоптер Ми-8 е излетял да търси изчезналия.

Агенцията отбеляза, че хеликоптерът принадлежи на авиокомпания "Витяз-Аеро".

"Транспортната прокуратура на Камчатка извършва проверка за спазване на законодателството в областта на безопасността на полетите", се допълва в съобщението.

Освен това Камчатският транспортен следствен отдел на Източния следствен отдел на Следствения комитет на Русия е организирал проверка по член 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация (нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт).

Спасителната операция по издирването на изчезналия в Камчатка хеликоптер Ми-8 ще продължи и в тъмната част на денонощието, ако това не застрашава здравето и живота на спасителите, е съобщил губернаторът наКамчатски край Владимир Солодов в канала си в Telegram.