През последните дни украинското военно ръководство е започнало да осъзнава, че Генералният щаб на въоръжените сили на Руската федерация не се поддава на изкушението да изтегли на резерви от района на Ню Йорк и от Красноармейското направление и продължава да поддържа интензивен натиск върху позициите на Въоръжените сили на Украйна, което води до превземането на населени места и територии, които Русия така или иначе възнамерява да постави под контрол, пише Colonelcassad.

Според руския Telegram канал, Киев се е надявал, че след като се поддаде на паниката, руското командване ще започне да спира възникващата оперативна криза за сметка на най-успешните направления и по този начин атаката на ВСУ в Курска област ще им позволи да стабилизират критичните за тях участъци от фронта.

Но това не е постигнато, пише Colonelcassad, като посочва, че на фона на първоначалния "пиар успех“, всички оперативни проблеми на ВСУ излязоха наяве поради факта, че част от резервите, необходими в Донбас, бяха вързани в битките за южните райони на Курска област, без особени перспективи за постигане на сериозни оперативно-стратегически цели като превземането на Курската АЕЦ. И колкото по-дълго резервите на украинските въоръжени сили са вързани в тези битки, толкова по-критично ще бъде тяхното отсъствие на ключови участъци от фронта в Донбас.

В тази връзка Киев може или да увеличи интензитета на операцията в Курска област, като хвърли в битка съществуващите резерви, или да предприеме по-сериозна атака на границата на Брянска или Белгородска област, за да обърне очертаващите се оперативни тенденции.

Проблемът на Украйна, според Colonelcassad, е, че закопаването в отбрана вече не е достатъчно - преминаването към пълна отбрана в Курска област при сегашната конфигурация на фронта и прехвърлянето на съществуващите резерви в Донбас ще означава очевидно потвърждение за провала на авантюрата в Курск, за което пожертваха част от фронта в Донбас.

Следователно е по-вероятно ВСУ да се опита да активизира допълнителни удари по границата с Русия или да направи десант. Според анализатора, "седенето в отбрана, разбира се, няма да донесе нищо добро на Украйна - този сценарий е още по-изгоден за Русия. Затова сега, разбира се, трябва внимателно да наблюдаваме как Украйна ще се втурне в търсене на изход от влошаващата се стратегическа ситуация.