Корабите на руския Черноморски флот продължават да изпълняват тактически задачи, без да напускат Севастопол, заяви губернаторът на града Михаил Развожаев в интервю за РИА Новости на ПМЕФ.

"Флотът не е само кораби, а корабите смениха тактиката си и сега просто не стоят в залива, защото това  ги излага на допълнителна опасност. От друга страна, флотът е огромна организационна система, включително и военноморската авиация, която днес успешно унищожава "беките“ (безпилотни кораби), които се опитват да се доближат до Севастопол“, отбеляза ръководителят на региона.

Флотът и другите части, според Развозжаев, ефективно изпълняват задачи по отбраната.

"Така че нека тези изявления (на украинските военни за изтеглянето на Черноморския флот от Севастопол) останат за тези, които ги слушат на Запад“, добави губернаторът.

Украинските въоръжени сили непрекъснато се опитват да атакуват кораби на Черноморския флот, както и град Севастопол, неговата основна база. Както призна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, украинските войски са използвали за тази цел ракети на НАТО. Освен това, според вестник Times, началникът на щаба на отбраната на британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин лично е помогнал на Киев да разработи стратегия за атаки срещу кораби.