Черноморският флот на Руската федерация е провел военни учения за изолиране на временно затворената за корабоплаване акватория на Черно море, съобщава вестник "Коммерсант“, като се позовава на пресслужбата на Министерството на отбраната в Москва.

"В хода на съвместното учение корабите и авиацията на флота отработиха действия за изолиране на временно затворения за корабоплаване район, а също така изпълниха комплекс от мерки за задържане на кораби-нарушители“, поясниха от руското военно ведомство.

В ученията са били задействани два ракетни катера. Екипажът на "Ивановец“ е използвал противокорабни крилати ракети по плавателен съд-мишена на полигон в северозападната част на акваторията на Черно море. Ученията са наблюдавани от дронове.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че от 20 юли всички кораби, акостиращи в украинските пристанища в Черно море, ще се считат за легитимна военна цел. Русия ще третира държавите, които притежават тези кораби, за въвлечени във военния конфликт в Украйна. Освен това редица морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води бяха обявени за временно опасни за корабоплаване. Украйна отговори със същите мерки.