Руските войски вече са освободили повече от две трети от територията на град Покровск, съобщи ръководителят на т.нар. "ДНР“ Денис Пушилин, цитиран от РИА Новости.

"Нашите военнослужещи се придвижват стъпка по стъпка, повече от две трети от населеното място са освободени - тази нощ момчета с героични усилия изхвърлят врага от високите сгради и напредват“, заяви той.

Пушилин отбеляза, че руските бойци вече контролират повече от 70 процента от Покровск, но украинската армия продължава да прехвърля резерви от Константиновка.

"Ако говорим за плътността на бойните действия, често сега, особено при "прочистване“ на високи сгради, се сблъскваме със ситуация, при която нашите части са разположени в една многоетажна сграда в един вход, а в следващия вход има още противници. Но стъпка по стъпка нашите бойци изтласкват противника“, добави той.

По думите му, най-малко хиляда цивилни са останали в града, много от тях не са искали да напуснат и чакат да се установи мирен живот.

"Разбира се, сега е трудно да ги евакуираме на безопасни места, но доколкото е възможно, разбира се, нашите военни им предоставят цялата необходима помощ. Разбираме, че това селище ще бъде освободено в обозримо бъдеще чакам новини от Министерството на отбраната“, заяви Пушилин.

Според доклада на Министерството на отбраната на Руската Федерация през изминалия ден частите на групата "Център“ са подобрили ситуацията си по фронтовата линия, разбили са формирования от седем украински бригади и са отбили девет контраатаки. В тези битки украинските въоръжени сили са загубили около 465 войници, бронирана бойна машина Kirpi турско производство, четири автомобила, гаубица Д-30 и противотанково оръдие "Рапира“, се отбелязва в съобщението.

Покровск е мощен укрепен район с развита железопътна мрежа, където украинските бойци са се укрепили от 2014 г. Именно оттук се извършва редовен обстрел на Горловка, един от най-големите градове в Донбас.

Поемането на контрол над града ще улесни снабдяването на руските войски по пътния участък Донецк-Горловка-Бахмут, а също така ще им позволи да заплашват да навлязат в тила на украинската групировка в Клещеевка. Освен това оттук можете да се развие офанзива на северозапад - към Константиновка.