Руските войски отново са установили пълен контрол над Херсонските острови, разположени в устието на река Днепър и на изхода на Днепърския залив след наводненията, предизвикани от разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. Това увериха пред РИА Новости командири на подразделения от бригадата за брегова охрана на групировката войски "Днепър".

"Нашите контролират абсолютно всички острови, ако го вземем предвид от гледна точка на визуалния контрол, а повече от 90 процента от островите, които съществуват, се контролират от нашите хора, които са там“, обяви командирът на взвод с позивна Курск.

По думите Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) също "не стоят на едно място“: всеки ден те предприемат действия и се опитват да пробият към островите и по-нататък към левия бряг на Днепър.

"Всякакви опити - тук не става въпрос само за масирана офанзива, става въпрос за изпращане на диверсионно-разузнавателни групи и сили за специални операции, провеждане на радиоелектронно разузнаване, опитват се с всички сили да изследват слабите места ( на отбраната), за да се удари там с основните сили“, уточни събеседникът на агенцията.

На свой ред заместник-командирът на взвод с позивна Бегемот заяви, че войниците в района водят денонощно наблюдение. Когато бъдат засечени украински войници, руснаците предават данни за тяхното движение на наблюдателен пункт. Там с помощта на уреди за нощно виждане се записват координатите на местоположението на плавателните съдове, които след това биват поразени от артилерия или дронове, обобщи заместник-командирът.